در این مقاله از ساسان ولنجک قصد داریم در رابطه با مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان صحبت کنیم. ساختمانسازی یکی از صنایع پر رونق در کشورمان محسوب میشود و افراد بسیار در بخشهای مختلف آن مشغول فعالیت و کار میباشند، از کارگران ساختمان ساده گرفته تا معمار، کارفرما و پیمانکاران و غیره.
مجوز ساخت یک ساختمان در واقع اولین قدمی است که باید در ابتدای ساختمانسازی مراحل آن را طی کنید. بنابراین، اگر شما به تازگی میخواهید برای مجوز ساخت ساختمان اقدام کنید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را از دست مدهید.
مجوز ساخت ساختمان چیست؟
اگر زمین خالی خریداری کردهاید و میخواهید در آن جا ساختمانی بسازید و یا حتی اگر در یک خانه قدیمی زندگی میکنید و میخواهید آن را تخریب و بنایی نویی در آن بسازید، باید به سراغ مجوز ساختمان بروید که نیاز به پیگیریها قانونی و پرداخت یکسری هزینهها دارد.
مطلب پیشنهادی : مشارکت در ساخت
همانطور که میدانید هر ساختمانی که بدون مجوز ساخت ساختمان بنا شود، غیر قانونی محسوب میشود و توسط مراجع مربوط متوقف خواهد شد.
در واقع هدف از صدور این مجوز ساخت، رعایت شدن مشخصات فنی و اصول شهرسازی مطابق با ضوابط طرح جامع شهری است. از طرف دیگر برای استفاده از تسهیلات بانکی، بیمه ساختمان، بیمه کارگران و غیره، به دریافت این مجوز نیاز دارید.
مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان
فرقی ندارد که خودتان میخواهید این مراحل را طی کنید یا پیمانکاری که با آن برای ساخت ساختمان قرارداد بستهاید، در هر صورت این مراحل اداری باید پشت سر گذاشته شوند:
مرحله اول
تشکیل پرونده در شهرداری منطقه اولین قدم است. البته علاوه بر شهرداری میتوانید برای درخواست مجوز ساخت به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کنید. در هر صوت به این مدارک برای تشکیل پرونده نیاز دارید:
اصل سند مالکیت و فتوکپی آن
اصلی کارت ملی و شناسنامه و کپی آنها
برگه تسویه حساب عوارض نوسازی
برگه تسویه حساب عوارض شهرداری
درخواست صدور پروانه به صورت متنی
مرحله دوم
پس از تایید پرونده، در این جا باید درخواست بازدید از شهرداری بدهید. بازرسان به محل احداث بنا خواهند آمد و عواملی هم چون عرض خیابان، ابعاد ملک، عرض بنا، مجاورین بنا را ارزیابی میکنند. یکی از مهمترین مسائل در این مرحله، بررسی متراژ زمین شما است. به طور مثال امکان دارد بازرس شهرداری با بررسی متراژ بنا، به شما اجازه احداث تعداد طبقه مورد نظر شما را ندهد.
مرحله سوم
در شهرهای بزرگی مانند تهران باید طرح تفصیلی انجام شود. یک کارشناس طرح تفصیلی به محل پروژه شما میآید تا کاربری ملک را از لحاظ طرح جامع و تفصیلی شهری بررسی کند. در واقع این کار عدم مغایرت بنا با طرحهای عمرانی شهر را مشخص مینماید. اگر تداخلی وجود داشته باشد، دستور تغییر و اصلاحات از جانب شهرداری صادر میگردد.
مرحله چهارم
حال نوبت به تهیه نقشه ملک و بنای شما رسد که شهرداری به شما دستور تهیه نقشه ملک را میدهد. در این نقشه اطلاعاتی مانند ابعاد باقی مانده ملک پس از اجرای تغییرات صادر شده از سوی شهرداری، مساحت زمین پس از اجرای تغییرات، تعداد طبقات و غیره ذکر میگردند.
مرحله پنجم
نقشه معماری ساختمان باید در این مرحله طراحی شود. این طراحی اطلاعات تکمیلی بنا را مشخص مینماید، به طور مثال ابعاد فضاهای مختلف ساختمان از جمله پارکینگ. این کار را مهندسین معمار انجام میدهند. زمانی که نقشه را از آنها گرفتید، باید به شهرداری مراجعه کنید تا کارشناسان شهرداری آن نقشه را مورد بررسی قرار دهند. ممکن است این نقشه از سوی این کارشناسان نیاز به اصلاح و تغییر داشته باشد.
مرحله ششم
بعد از دریافت تاییدیه از شهرداری، باید یک بار دیگر عوارض نوسازی و شهرداری را پرداخت نمایید.
مرحله هفتم
نوبت به مرحله پیش نویس میرسد که دفاتر خدمات شهرداری این پیش نویسها را برایتان مهیا میکنند. هم چنین باید فرم درخواست تعیین ناظر را نیز پر کنید. بعد از گذشت مدت زمان کوتاه، از شهرداری با شما تماس میگیرند تا برای عقد قرارداد با ناظر تعیین شده از جانب شهرداری به آن جا مراجعه کنید.
مرحله هشتم
در این مرحله زمانی که رئیس بخش صدور پروانه ساختمان، معاون شهرسازی و معماری و هم چنین شخص شهردار با درخواست شما موافقت کرده و آن را تایید کنند، مجوز ساخت ساختمان شما چاپ میشود.
کلام آخر
به این نکته دقت داشته باشید که مجوز ساخت ساختمان یک بازه زمانی دارد که باید پیش از آن، کار ساخت ساختمان را تمام کنید. در غیر این صورت اخطاریه میگیرید و باید عوارض تعویق را پرداخت کنید. زمانی هم که برای تمدید پروانه و مجوز ساخت درخواست میدهید، باز هم مهلتی مشخص میشود تا این پروژه را تمام کنید، اما در صورت عدم موفقیت دوباره شما در اتمام ساخت، دیگر نمیتوانید برای پروانه ساخت درخواست تمدید بدهید. از این رو برای اتمام پروژه باید با برنامه و طبق اصول پیش بروید.