اگر نگاهی کلی به پروندههای حقوقی بیاندازیم، متوجه میشویم که بخشی قابل توجهی از آنها مربوط به روابط استیجاری بین مستاجر و موجر است که دلیل عمده آن عدم وجود اجارهنامه استاندارد و اصولی است. در واقع عدم آگاهی و دانش در نحوه تنظیم قرارداد اجاره موجب میشود تا طرفین به طور کامل متوجه موضوع قرارداد و جزئیات آن نشوند که این امر خود سرآغاز بروز مشکلات بسیار و به میان آمدن خسارات مالی فراوان است.
در این مقاله از ساسان ولنجک قصد داریم که در مورد قرارداد اجاره و نحوه نوشتن اجارهنامه به شکل صحیح و اصولی با شما صحبت کنیم.
مفاد قرارداد اجاره باید شامل چه مواردی باشد؟
هنگام تنظیم قرارداد اجاره باید به نکات ریز توجه بسیاری کرد تا جلوی اختلافهای بسیار و بی اعتبار شدن قرارداد اجاره ملک گرفته شود، این موارد عبارتنداز:
مدت زمان اجاره
اجارهبها و نحوه پرداخت
مشخصات طرفین قرارداد
موضوع قرارداد
مشخصات مورد اجاره
شرایط عقد اجاره
اسقاط خیارات
نسخ و تصدیق قرارداد
وجود این بندهای گفته شده در متن قرارداد موجب میشود تا اختلاف به وجود نیاید و هر کسی به راحتی از حق و حقوق خود مطلع شود. به یاد داشته باشید که در اجارهنامه آپارتمان، باید نکات و موارد جزئی در قرارداد درج شود، در غیر این صورت باید منتظر عواقب آن باشید.
مطلب پیشنهادی : اجاره آپارتمان در ولنجک
مشاوره حقوقی با یک مشاور و راهنمای متخصص میتواند شما را در این زمینه راهنمایی کند و شما را از شر اختلافات دردسرساز در آینده رها کند. ما در ساسان ولنجک که یک تیم مجرب و متخصص در زمینه اجاره و خرید و فروش انواع ملکهای مسکونی، تجاری، اداری و غیره میباشیم، آمادهایم در این مسیر شما را همراهی کنیم.
چه مواردی باید در متن قرارداد اجاره ملک درج شود؟
مفاد یک قرارداد اجاره باید به طور مفصل و با در برداشتن جزئیات مهم درج شود که در ادامه میخواهیم به شرح آنها بپردازیم:
مشخصات طرفین قرارداد
باید مشخصات موجر و مستاجر از جمله نام و نام خانوادگی، نام پدر، سمت، شماره شناسنامه، محل صدور شناسنامه، شماره ملی، آدرس و شماره تماس طرفین در قرارداد آورده شود.
موضوع قرارداد
اطلاعاتی هم چون متراژ، ملک مورد اجاره، پلاک ثبتی، تعداد اتاقها، حق استفاده از آب و برق و مواردی از این دست باید در این بخش معین شود.
مدت قرارداد اجاره
یکی از مهمترین بندهای قرارداد اجاره و نحوه تنظیم اجارهنامه این است که چه مدت زمانی، ملک مورد اجاره به مستاجر اجاره داده میشود. هم چنین زمان آغاز و پایان اجاره نیز باید مشخص شود.
مبلغ اجاره و نحوه پرداخت آن
بعد از توافق طرفین درباره اجارهبها و نحوه پرداخت آن باید موعد پرداخت نیز مشخص شود. برخی از موجرها، اجارهبها را سالیانه و برخی دیگر ماهیانه دریافت میکنند، در هر صورت این امر باید به تایید هر دو موجر و مستاجر برسد.
هم چنین در این بخش باید این موضوع اشاره شود که در صورت عدم پرداخت در مهلت مقرر، موجر حق فسخ اجارهنامه را دارد.
زمان تحویل ملک
این بند مشخص میکند که مستاجر چه زمانی میتواند ملک را تحویل بگیرد و موجر موظف است سر تاریخ مشخص در اجارهنامه، ملک را به مستاجر تحویل دهد.
از طرف دیگر در قرارداد باید مدت پایان اجاره مشخص شود تا مستاجر در پایین قرار دارد خانه را به موجر تحویل دهد.
ذکر این نکته الزامی است که مستاجر اگر به هر دلیلی این کار را انجام ندهد، روزانه باید مبلغی را تحت عنوان اجرت المثل به موجر پرداخت نماید.
حق فسخ قرادارد اجاره
ذکر شدن موارد فسخ، هنگام تنظیم قرارداد اجارهنامه میتواند فرشته نجات شما شود و شما را از بسیاری از زیانها در امان نگاه میدارد. موارد فسخ اجارهنامه عبارتنداز:
مستاجر مال مورد اجاره به شخص دیگری واگذار کند، در حالی که در اجارهنامه این اجازه به او داده نشده باشد.
اگر مستاجر از تعهد به انجام کاری که در اجارهنامه قید شده، امتناع کند، موجر میتواند قرارداد را فسخ کند.
اگر در اجارهنامه این موضوع قید شده باشد که ملک مورد اجاره برای هدف یا مصرف خاصی اجاره داده میشود، اما مستاجر اقدام به استفاده آن به نحوه دیگری کند، فسخ قرارداد از سوی موجر قانونی است.
اگر به دلیل بروز اتفاقات و حوادثی امکان استفاده ملک توسط مستاجر بر اساس مفاد اجارهنامه وجود نداشته باشد، موجر میتواند قرار دارد اجارهنامه را فسخ کند.
به این نکته توجه کنید که مواردی که در این مقاله تحت عنوان مهمترین بندهای اجارهنامه و نحوه تنظیم اجارهنامه بیان شد، همه ماجرا نیست و ممکن است بسته به شرایط موجود، درج بندهای دیگر نیز ضروری باشد.